Z okazji Święta Narodowego Trzeciego Maja Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch powraca ze świątecznym felietonem kulinarnym, przybliżając sylwetkę Paula Tremo — wybitnego kucharza, reformatora polskiej gastronomii i kuchmistrza ostatniego króla Polski — Stanisława Augusta Poniatowskiego. Znajdziecie tu też Państwo przepisy na jego sałatę włoską i „marchew starą”!
 
„Pewnie nie każdy wie, ale osiemnasty wiek to nie tylko czas kształtowania się naszej współczesnej praworządności. W zasadzie równolegle do tych wydarzeń zarysowała się dzisiejsza kuchnia polska. Dlatego postanowiłam, że dzisiaj opowiem Wam o ojcu naszych współczesnych stołów, który zrewolucjonizował, unowocześnił i odchudził nasze potrawy — postaci bardzo ważnej w historii nadwiślańskiej gastronomii. Historyk, dr hab. nauk historycznych, prof. UMK Jarosław Dumanowski twierdzi wręcz, iż można ją uważać za jednego z patronów i prekursorów naszej rodzimej kuchni”.
 
portret Paula Tremo