Dzień dobry wszystkim,

na ten tydzień w ramach akcji Świdnickiego Ośrodka Kultury ”Wszystko będzie dobrze”, wybrałam cudowną bajkę ze zbioru terapeutycznych bajek „Pozwól, że ci opowiem…” Jorge Bucay.

„Były sobie dwie żabki, które skacząc sobie razem po ogrodzie, wskoczyły na parapet pobliskiej chaty, a z niego — przez otwarte okno — wprost do miski ze śmietaną. Szybko zdały sobie sprawę z niewesołej sytuacji. Ciecz, w której się znalazły, była gęsta i lepka. Początkowo obie machały łapkami, ale nie dało się w niej pływać i przesunąć do rantu miski. Kiedy tylko przestawały się ruszać, natychmiast zapadały się głębiej i głębiej, nie mogąc złapać tchu. Żabki widziały upragnioną wolność i ogród z którego przybyły, a jednak nie mogły się ruszyć. Jedna z nich rzekła:
— Już dłużej nie mogę. Nie da się stąd wyjść. Jeśli i tak mam umrzeć, nie ma sensu się wysilać. Po co mam przedłużać swoje męki? To nic nie da. Śmierć nas nie minie!
Powiedziawszy to, przestała machać łapkami i szybko zniknęła pod białą powierzchnią śmietany. Druga żaba była bliska takiego samego losu, ale pomyślała, że jeśli ma umrzeć, to przynajmniej spróbuje nie przyśpieszać tego momentu.
Machała łapkami tyle ile mogła, aż w końcu, śmietana zamieniła się … w masło. Zaskoczona i wycieńczona żaba wyczłapała po tłustej, grudkowatej powierzchni na brzeg naczynia i wyskoczyła z powrotem do ogrodu…”

Postanowiłam wykorzystać tą bajkę jako świąteczny prezent dla Was — sympatyków Świdnickiego Ośrodka Kultury. Myślę, że w obecnej sytuacji przesłanie tej bajki ma ogromne znaczenie. Dodatkowo myślę, że jest to zabawny wstęp do przepisu na domowe masło. I nie trzeba wskakiwać do kadzi ze śmietaną, ani machać łapkami, by uzyskać masło ze śmietany. Przygotowanie domowego masła – można rzec — jest bajecznie proste. Można je przygotować dowolnym sprzętem kuchennym, który ubija. Można też zrealizować przepis po prostu ubijając śmietanę w słoiku. Może wciągniecie do zabawy swoje dzieci- naszych małych widzów? Polecam przygotowanie takiego domowego masła na śniadanie wielkanocne — gwarancja jakości.

DOMOWE MASŁO

Potrzeba:

  • kubek śmietanki 30%
  • słoik 0,5 litra
  • foremka do uformowania masła

Śmietankę przelałam do słoika. Zakręciłam wieczko. Potrząsałam słoikiem tak by zawartość uderzała to o wieczko, to o dno słoika. Śmietana podwoiła swoją objętość i przez moment słoik był szczelnie wypełniony ubitą śmietaną. Po chwili dalszego ubijania powstała grudka masła dryfująca w cieczy. Zawartość słoika wylałam na sito. Delikatnie odcisnęłam. Masełko umieściłam w karbowanej foremce na muffinki. Owinęłam folią spożywczą i schowałam do lodówki. Przygotowaną maślaną babeczkę wyłożę na świątecznym stole.

Nasi przodkowie dbali o to, aby wszystkie potrawy na świątecznym stole były nie tylko pyszne, ale także kunsztownie i efektownie podane.

Pamiętajcie o przesłaniu bajki — nigdy nie wolno się poddawać!

Wesołych, pysznych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych. I niechaj nie opuszcza Was wiara, że WSZYSTKO BĘDZIE DOBRZE!!

W imieniu całej drużyny ŚOK — Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch